Ramadhan 7 : Resepi Nangka Muda dan Petai Tumis Belacan

11:23 PM Sue Izza 3 Comments


Semalam rumah di terjah dan di "surprise" kan oleh kawan-kawan rapat sempena besday and anniversary Cik Sue katanya,haa tu nanti Cik Sue cite kat entry lain eh.Nak ceritanya diorang datang nak berbuka,Cik Sue sempat masak menu simple je.Ada la lebih nangka muda celur dengan ulam petai yang buat cicah budu,memandangkan tak mahu makan budu,Cik Sue olah jadi menu lain.Teringin nak makan masakan yang ada belacan,so campak-campak je la.Jom tengok resepi kali ni.

Bahan:
200 gm nangka muda celur
segenggam isi petai di belah dua
2 ulas bawang merah blend
3 ulas bawang putih blend
1/2 inci belacan blend
sebatang serai hiris dan blend
4 atau 5 biji cili api blend (kalau nak pedas boleh tambah)
segenggam ikan bilis goreng garing terlebih dahulu
bawang besar hiris
garam dan gula

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik bau,masukkan nangka dan petai,gaul sebati dan biar mendidih sekejap.
2. Masukkan bawang besar dan ikan bilis,gaul rata dan perasakan dengan garam dan gula.
3. Siap!

Mudahkan,makan ngan nasi panas-panas wat sahur sedap ni,kalau nak berkuah korang bleh tambah air sikit masa menumis,tapi Cik Sue buat kering je dengan ikan bilis tu rangup-rangup pedas semua ,sedappp....
Selamat mencuba

3 comments: