Resepi Tom Yam Seafood Bersantan : Kali Pertama cuba buat.

9:30 AM Sue Izza 5 Comments


Masakan semalam,first time cuba masak tom yam letak santan ni.Mulanya nak letak susu,tapi risau lak Cik Sue yang tak leh telan,ada dendam skit ngan susu ni hahahhaha tak de lah,Cik Sue memang payah nak minum susu,sekarang je ok sikit tu pun kena campur perisa lain hehehhe.

Resepi ni ingat-ingat lupa ,zaman-zaman dok dengan mak cik kat Tanah Merah dulu,banyak belajar ngan dia.Pastu abah ada ajar tom yam guna air kelapa,so Cik Sue ejas-ejas je la sendiri.Kali ni buat Tom Yam seafood,bahannya ni Cik Sue nak habiskan apa yang ada dalam peti ais je,jadi kalau korang nak tambah apa-apa lagi terpulang la ye,tambah ketam ke,cendawan ke kan.Jom tengok resepi ala Cik Sue ye.

Bahan :
100 gm isi ikan -Cik Sue pakai isi ikan merah ,nak habiskan heheh,ikan siakap ke kerapu ke ok gak.
100 gm -udang-kopek kulitnya
100 gm -sotong potong bulat
sedikit lobak merah
sebiji tomato belah 4
2 biji cili merah belah dua
4 biji cili api -di ketuk
2 batang serai -di ketuk
200 ml --santan cair
3 sudu jus limau
3 sudu sos ikan thai
3 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar potong 1 inci
1 inci lengkuas hiris
2 ulas bawang putih hiris
1 biji bawang besar mayangkan
4 sudu pes tomyam
garam dan gula secukup rasa

Cara :
1. Tumiskan bawang besar,bawang putih,lengkuas dan pes tomyam,biar naik bau,masukkan isi ikan,udang sotong dan gaulkan biar rata.Masukkan serai dan daun limau purut.
2. Masukkan air ikut banyak mana kuah yang korang nak,masukkan lobak merah,cili api, tomato dan cili merah.Biarkan mendidih sekejap.
3. Masukkan santan,jus limau,sos ikan.Perasakan dengan garam dan gula.Biar mendidih,akhir sekali masukkan daun ketumbar,bolehlah di hidangkan.

Mudahkan,rasa dia kurang masam sikit tapi ada lemak manis,Mr D kata sedap,ye la dia tak suka kuah air kalau bersantan laju je,siap hirup kuah lagi.

bisik-bisik:
Semenjak-menjak preggy ni Cik Sue rajin betul ke dapur,asal teringin je nak makan apa-apa ,laju je cari bahan nak try buat sendiri,dari kuih-muih sampai la lauk -pauk hehhehe...kekadang gigih cari bahan.Pembawakan baby kot hehhehe.


5 comments:

  1. Huishh ena dah la hantu tomyam. Rasa nak pergi rumah kak sue, nak makan tomyam bersantan ni. Tak pernah lagi makan

    ReplyDelete
  2. sedak kakloh wehh tomye dio... untung laa abe edy... panda ore rumoh jago perut

    ReplyDelete
  3. best entry ni...thanks sudi share entry yang best ni...

    tak pandai masak.

    ReplyDelete