Trimester Kedua : Di sahkan GDM peringkat awal.

12:26 AM Sue Izza 5 Comments

Alhamdulillahhhh dah melepasi trimester kedua bulan ke 4 hingga ke 6, dengan jayanya,eh jaya ke? ada gak benda yang sangkutnya hehhehe.Baby Alhamdulillah aktif dan ok je,sampai setiap kali checkup dan scan doktor dok merungut baby tak reti dok diam hehhehe maunya tak aktif,tengok ibu dia la tak reti dok diam kikiki.

Alahan atau morning sickness dah takde,syukur sangat-sangat (sian Mr D kalau berlarutan hehehhe).Kesihatan Cik Sue pun makin baik dalam tempoh trimester kedua,aktif kesana-sini,siap pi event dengan selambanya sampai orang lain yang tolong risau,ahaaaa....cam ni la Cik Sue kalau tak pregnant pun kalau rasa sihat sikit je dari sakit haaa mula la tak reti dok diam.

Tapi kannnnnn,nak tau takkkk,kita sangkut gak risiko kencing manis atau GDM peringkat awal dalam tempoh terimester kedua ni,huwaaa padahal mana ada kencing manis pun sebelum ni.Apa itu GDM? 
"Apa itu GDM?GDM ialah Gestational Diabetes Mellitus atau dalam bahasa melayunya Diabetes gestasi.GDM ialah diabetes yang pertama kali berlaku ketika seseorang wanita itu hamil. Ia bukan terjadi disebabkan wanita itu sudah menghidapi diabetes sebelum beliau hamil. GDM berlaku akibat dari peningkatan paras gula dalam darah yang dikesan melalui ujian MGTT yang dilakukan semasa pemeriksaan berkala kehamilan. Kebiasaannya semasa trimester kedua kehamilan."

Haaaa paham tak? bacaannya tak de la tinggi mana pun,tapi doktor tak nak ada risiko makin naik nanti bacaan bila masuk trimester ke 3,jadi doktor bagi pilihan,sila jaga dan kawal pemakanan atau kena cucuk insulin mengikut dos,cucuk sendiri okeh.Memang tak laaa huhuuu,nurse cucuk lain la,ni cucuk sendiri jawabnya memang tak la.

Jadi lepas kena warning tu gigih la mak buyung ni kontrol makan,dan diet (kononnya la) padahallll diet time nak checkup je,opssss kantoiiii.Ok la,asalkan bacaan ok masa jumpa doktor selamat la hehehe,nak tahu apa yang Cik Sue makan dan amalkan untuk kekalkan bacaan selamat? nanti Cik Sue buat entry lain eh pasal GDM ni.

Trimester kedua ni la Cik Sue dok suka makan makanan manis-manis,napa ntah selalu kan orang pregnant nak benda masam-masam tapi Cik Sue makan masam rasa tak leh masuk,loya dan tak sedap.Pastu kalah dengan makanan bercuka mesti cirit birit nanti,haaa unik lak rasa kikiki.





Haaa kena lak musim duriankan,lagi laaaa Cik Sue melayan selera hhehehe,tapi time nak checkup 2 3 hari sebelum  kena stop la,kena diet,lepas je terus cari makanan manis,aci la kan.Sebenarnya bahaya kalau bacaan kencing manis ni naik doktor kata boleh jadi pendarahan dan memudaratkan ibu dan bayi nanti.Jadi berpada-pada la,jangan melampau sangat.

Trimester ke 2 ni jugak Cik Sue perasan,tetiba suka mekap,erkkkkkk serius pelik sebab dari sekolah ,anak dara dan kerja tak layan la mekap-mekap bersolek bercelak bagai ni.Paling-paling pun bedak kompek dengan lip balm je,muka pun berjerawat keje kat site.Tapiiii sekarang siap beli foundation la,eye shadow la,brow liner la hehehhe,layan youtube mekap koooo,malu pulakkkk kita.
Lepas tu nak keluar dah pandai melawa mekap blusher2 bagai,sampai kawan-kawan pun tegur hehhee,macam-macam la Cik Sue ni kan.

Alhamdulillah,dah mula rasa gerakan baby,kekadang borak-borak ngan Mr D pasal plan tuk dia,elok je respon mengeras la,siap tendang la,macam paham-paham je.Kekadang time azan paling best dia akan respon,seronok rasa,syukur sangat dapat rasa momen terindah ni,terima kasih Allah.

cuma satu je dia sangat-sangat tak memberi kerjasama bila nak scan boy atau girl,haaaa pemalu ke atau nak buat surprise kat ibu ngan ayah ni? sampai sekarang pun memang tak nampak.Jadinya terima je,asalkan sihat sempurna sifat,itu sudah cukup bagi kami,lelaki ke perempuan tetap zuriat dan darah daging kan.

Okeylahh itu je perkembangan trimester ke 2,nanti Cik Sue sambung lagi eh,doakan  ibu dan baby sihat dapat lahirkan normal tanpa sebarang masalah ye,berdebor dah rasa,bila ramai kawan-kawan dah lepas ni yang seusia dan sebaya pregnant ni.

5 comments:

  1. bestkan ada nyawa dalam perut..lagi2 time die bergerak..hehee..semoga dipermudahkan kak sue..kita yang happy sangat..ehhee

    ReplyDelete
  2. Bestkan preggy..take care sue..

    ReplyDelete
  3. tu diaa bila baby nak .. huhuhu, semoga dipermudahkan kak sue

    ReplyDelete
  4. haaa! tatau duk diam ye! Report abg eddy!

    ReplyDelete