Klinik untuk khatan/sunat bayi perempuan di Bangi

12:34 AM Sue Izza 1 Comments

Hukum sunat bayi perempuan :

SOALAN :
Adakah hukum khatan bagi anak perempuan, sunat atau makruh?
JAWAPAN :
Sunnah fitrah terbahagi kepada lima, salah satu antaranya ialah khatan. Khatan bagi anak perempuan adalah sunnah Rasulullah SAW. Baginda SAW sunatkan anak perempuan dikhatankan untuk kesihatan.
Baginda SAW bersabda yang bermaksud :
"Khatan ialah sunnah kepada lelaki dan kehormatan kepada wanita."
 (Riwayat Khalal)                                                                 

Alhamdulillah selesai jugak tunttan yang satu ini,lepas bertangguh hampir 2 bulan selepas Humaira lahir.Mulanya nak sunatkan cara kampung tapi bidan yang nak buat tu dah tua tak berapa nampak dah matanya,jadi marilah kita ke klinik.Sepatutnya buat dalam pantang lagi sebab makin besar baby akan rasa sakit,kalau kecil kulitnya lembut lagi tak rasa sangat,kata doktor la.


Masa tu hari sabtu,sebelum gerak balik umah Mak kat Sungai Buloh kitaorang ke Bandar Baru Bangi dulu cari klinik nak sunatkan,Cik Sue dah call awal-awal lagi Azzahra Hospital tanyakan dan diorang bagi klinik ni,jadi pergi je la.Ramai juga orang pagi tu,tapi kemudahan lengkap,nombor pun jalan laju je.Klinik ni ramai juga kanak-kanak dapatkan rawatan selain orang dewasa dan ibu mengandung.


Sempat la Humaira lena hehehe,bila nombor di panggil masuk la kami jumpa doktor,suruh bukakan pampersnya ,alamak sekali dia membuang la,terima kasih nurse tolong tukarkan pampers siap suruh Cik Sue duduk je sebab katanya czer jangan lasak sangat,terharu ai hehehhe.Pastu doktor pun sunatkan ,ingatkan lama dan berdarah banyak rupanya doktor kata syarat sunatkan baby perempuan cukup sekadar toreh dan berdarah sedikit sahaja,macam nak buang darah kotor di lapisan atas kulit je katanya.Laaaaa ingatkan lama hehehehe.Humaira pun tak nangis,ekkkk sikit je sebab kacau dia tidur hehehhe.


Alhamdulillah selesai ,tak payah nak fikir-fikir dah,terima kasih doktor dan nurse yang baik dan mesra.

Megaklinik Zahran
C-06-G Plaza Paragon Point
Jalan Medan Pusat Bandar 5
Pusat Bandar Baru Bangi
Seksyen 9,43650
Bandar Baru Bangi
Selangor
Tel 03-89122524


1 comment: