17 February 2017


Ikan kembung sekarang memang mahalkan? Musim hijan dan tengkujuh agaknya nelayan pun tak turun ke laut,semua ikan pun mahal huhuuu tapi masalahnya ayam pun mahal apa cite? huhuu. Hari tu pegi Hero beli barang dapur konon nak beli la sikit ikan kembung mana tau nak makan kerabu ke ikan bakar cicah budu ke kan,sekali tengok harga alahaiiiii menelan air liur,sejak-sejak sorang je "mengais" rezki dalam family ni kena la berjimat cermat sikit.Puas pusing puas termenung jumpa la ikan mackeral murah ni rm7.90 sekilo.Hurmmmm makanlah ikan apa pun asalkan ikan ye,sama gak zatnya huhuuu.Balik rumah terfikir gak nak masak apa sedap eh ikan ni? google2 macam tak jumpa la pulak,alih-alih masak je la apa yang Cik Sue biasa masak ngan ikan kembung tu.Jom layan resepi mudah dari Cik Sue.

Masak Lemak Cili Api Ikan Mackeral

Bahan :
2 ekor ikan mackeral,potong 2 (kalau tak nak bagi hancur dalam kuah goreng sekejap tanpa garam)
4 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah besar (kalau nak pedas guna cili api ye,cik sue susukan baby nak kuragkan pedas takut baby sakit perut lak)
1/2 inci halia 
(Blend semua bahan di atas kecuali ikan)
1 kotak santan 200ml
2 keping asam keping
2 batang serai ketuk
1 helai daun kunyit carikkan
sedikit daun kesum

Cara:
-Tumiskan bahan blend sampai naik bau,masukkan asam keping dan serai.
-Tambahkan air satu cawan,masukkan ikan,
-Gaul sebati ,masukkan santan,kalau nak cair tambah air ikut kesukaan anda.
-Biar mendidih masukkan daun kunyit dan daun kesum.
-Bair mendidih seketika,yeayyyy dah siap simple dan mudahkan.

Selamat mencuba.


3 singgah dan taip sket..

akak suka gulai nasi belauk ni...

REPLY

fuh... ada idea nak wat ayam masak lemak cili api la hari ni..hehehehe

REPLY

masakan selera kg mcm ni la abam kie suka. kdg2 ikan bakar tawar cicah budu dgn ulam pun sedap!
abe kie folo sini ye? no 525. TQ.

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates