Resepi Kerabu Megi/Maggi Thai

12:53 AM Sue Izza 5 Comments


Gara-gara tak puas makan masa Thai Fest hari tu,kali ni Cik Sue try buat sendiri pula.Guna bahan-bahanayang ada kat rumah je,malas nak gi kedai dah.Jadi la kerabu megi versi Cik Sue,kebetulan Lan Careno ada bagi megi atau mee segera dari Thailand,memang sesuai sangat la.Pendapat Cik Sue la kan kerabu megi/mee segera ni tak de resepi khusus sebenarnya,street food di Thailand katanya ,bahannya ikut kesukaan tekak masing-masing la.Jom tengok resepi versi Cik Sue :



Bahan-bahan :
Sukatan agak-agak sendiri la ye :

Mee Segera Siam (kalau nak juga maggi amik perisa tom yam)
Lobak merah hiris halus/sagat
Kobis-hiris halus
Cili Api atau /dan cili merah-hiris
Tomato belah 6
Jus limau nipis/kasturi -2 sudu
3 sudu sos ikan
Udang -di kopek kulit dan celur sekejap

Cara :
-Rendam megi .toskan airnya,jangan sampai kering,tinggalkan sikit air dalam 3 sudu.
-Masukkan megi dan semua bahan dalam satu mangkuk.
-Masukkan rencah megi (ada dalam pek megi) ,masukkan sos ikan dan jus limau.Gaul rata
-Siap!

Mudah je,makan petang-petang sedap gak,kena lak ada lokcing (sate ikan) fuhhhh sedapnyaaaa hehehehe.....




5 comments:

  1. alahai...kak sue...terliur tgk...hihihi

    ReplyDelete
  2. Wah nampak sedap nie Sue..nanti nak cuba lah :)

    ReplyDelete
  3. Bagus sue share...dh lama teringin nak rasa mee segera siam tu...menarik tau resepi

    ReplyDelete
  4. kak sue ni. hahahaha. puasa tau -_-

    ReplyDelete