Nursing Bra Shapee Sassy : Keperluan Ibu Menyusukan Bayi

1:33 AM Sue Izza 2 Comments

Masa pregnant hari tu dan buat persiapan bersalin serta susukan anak,tak terfikir pula nak beli bra menyusukan bayi ni,ingat bra biasa pun ok je pakai.Rupanya payah juga bila nak susukan anak,tambahan bila kat luar.Jadi Cik Sue pun mula la cari Nursing Bra tu pun dah lepas sebulan umur Humaira.

Permulaan beli la 2 helai lupa lak jenama apa,tapi serius tak best,bukaan guna butang ketap,yang tekan tu.Mula-mula ok,lama-lama bila kat luar susah pulak nak tutup dan ketapkan butangnya sebab tak nampak agak payah la.Sekali dapat hadiah dari seseorang Nursing Bra Shapee memang puas hati,dah bodek Mr D nak beli lagi hehehe.


The Shapee ni laman web yang jual keperluan menyusu,bengkung dan pakaian untuk melangsingkan badan.Sassy Nursing Bra ni salah satu produk diorang la,selain Seamless Nursing Bra,Cik Sue dapat yang Sassy Nursing Bra ni.


Apa yang Cik Sue suka tentang Sassy Nursing Bra ni ialah :

1. Kain yang selesa dan lembut.
Kain dari bahan nylon dan spendex,selesa sangat pakai,ada getah di bahagian bawah memang kemas dan ngam kat badan.Kainnya menyerap peluh selesa dalam apa jua cuaca.Selesanya macam pakai sport bra.

2. Tali yang fleksibel dan cangkuk yang memudahkan penyusuan.
Tali bra ni fleksibel boleh pakai cara biasa dan di silang.Ikut kesesuaian keadaan.Talinya pun tak mudah melorot  ke bawah,jika ikut saiz yang ngam dengan badan kita.Cangkuk juga di sediakan lebih mudah untuk susukan baby,nak buka dan tutup lebih mudah,dah siap menyusu sangkut je dan tekan,terus kemas.


3. Aksesori tambahan.
Bra ni juga datang dengan bra pad yang boleh di pasang dan di keluarkan,mudah untuk di basuh,kalau tak mahu pakai boleh keluarkan.Tapi kalau Cik Sue biar ada pad tu senang kalau susu banyak tak de la basah baju.Cangkuk tambahan juga di beri sebagai simpanan jika memerlukan,sukaaaaaaa sangat.


Bra ni ada 2 warna je pink dan hitam,Cik Sue amik dua-dua warna ni,tak mudah luntur walau basuh dengan mesin pun.Harga pun tak mahal mana,mampu milik RM55 je,kalau nak ikut kat luar yang tak berkualiti tu ada lagi mahal huhuuuu (dah terkena ).Memang berkualiti,tak salah pilih bra ni.Oh ya ada banyak size bra ni korang boleh pilih :

- S :32B/32C/32D/32E/34B/34C/34D/34E
- M :36B/36C/36D/36E/38B/38C/38D/38E
- L : 40B/40C/40D/40E/42B/42C/42D/42E
- XL:44B/44C/44D/44E/46B/46C/46D/46E


Mana-mana yang bakal jadi ibu tu,dan yang memang tengah survey Nursing Bra Cik Sue memang rekemen la Nursing Bra Sassy dari Shapee ni,berbaloi dengan harga dan kualiti.Kalau nak beli korang boleh tengok maklumat lanjut dekat link di bawah ye.

Website: http://www.theshapee.com/
Facebook: https://www.facebook.com/shapeemy
Instagram: https://www.instagram.com/ShapeeMY/
Youtube: https://www.youtube.com/c/Theshapee
Email: info@theshapee.com
Contact No.: 07-554 7488

Jom baca cara merawat penyakit kulit Ekzema anak-anak

2 singgah dan taip sket..:

Family Day KBBA9 2017 : De Rhu Beach Resort, Kuantan Lokasi Terbaik.

2:15 AM Sue Izza 2 Comments

Alhamdulillah 11-12 Feb lepas Cik Sue berpeluang lagi berkumpul dengan family KBBA9 untuk Family Day yang diadakan saban tahun.Kali ini lokasi kami di De Rhu Beach Resort, Kuantan,Pahang.Cik Sue ni nama je orang Pahang tapi jaranggggg sangat turun Kuantan padahal dua-dua adik lelaki dok sana dari bujang sampai la dah kawin dah hehehe.Ye la Kuala Lipis lebih dekat jaraknya ke Kuala Lumpur sebenarnya (alasan).So kali ni agak teruja juga la Cik Sue nak pergi,nak ikutkan tarikh awal yang di beri Cik Sue tak leh join Mr D tak dapat cuti,tapi family day ni di tunda jadi dapat la kami pergi sambil ziarah berkunjung rumah adik kat sana.





Kali ni tak ramai keluarga blogger yang turut serta berikutan tarikh yang di tunda ramai yang tak dapat cuti,namun family day kali ni tetap meriah dan seronok.Malam pertama kami ada makan malam dengan kehadiran pihak Lembaga Zakat Selangor yang dah lama bekerjasama dengan KBBA9.



Kesempatan yang ada di ambil oleh pihak Lembaga Zakat untuk memberi penerangan ringkas dan soal jawab dengan pihak blogger berkaitan isu-isu di media sosial berkaitan urusan zakat.


penerangan dari staf LZS

Selesai makan malam,acara santai,meet and great sesama ahli KBBA9,berkongsi tips blogging,bertukar pandangan dan nasihat dalam dunia blogging bersama founder.
sesi meet and great

Esok nya pagi-pagi selepas sarapan kami beriadah di padang pulak dengan acara sukaneka tradisional untuk semua termasuk ahli keluarga yang hadir,memang meriah ,gamat di buatnya bila masing-masing nak menang.

kutip cekelat


tu diaaaa ratu boling kelapa


music chair


acara tradisional mari kukuq nyoq hahaha


langkah gergasi

antara blogger yang hadir
bersama family

Alhamdulillah family day berjalan lancar dan tiada sebarang masalah,oh ya tshirt tu adalah hasil tangan dari AJCETAK,kalau sapa-sapa nak tempah boleh la hubungi mereka.

Kenapa memilih De Rhu Beach Resort sebagai lokasi :



Mula-mula sampai pun CikSue dah teruja sebab masuk lobi je nampak macam hotel mahal,tempat sangat nyaman dan selesa.Bagi Cik Sue memang sangat sesuai buat family day kat sini.Yang best stafnya senyum dan baik-baik je.Mudah nak tanya apa-apa.Okeh jom Cik Sue cerita apa seronoknya menginap dan beraktiviti di sini.

1. Bilik yang selesa murah dan cantik.
Mempunyai 162 bilik dengan 4 jenis bilik di sediakan untuk keselesaan penghuni,bagi CikSue cukup selesa dan harga sangat berpatutan dan mampu bayar.Bilik selesa mengikut keperluan penghuni,siap ada suratkhabar lagi pagi-pagi.

Ni bilik yang Cik Sue dapat 2 katil single,siap dengan seterika,bantal extra,mini freezer,quran dan sejadah pun di sediakan.Ruang dalam bilik luas dari katil ke tingkap tu lapang,kalau bawa toto boleh hampar kat bawah,memang selesa.Oh ya.wifi pun agak laju dalam bilik,jadi tak yah risau ,you are still connected ,gittewww.


abaikan seketul Humaira yang tergolek tu,kepenatan drive katanya hahhah







2. Kemudahan yang di sediakan hotel lengkap. 
Jika menginap dan mengadakan majlis atau hari keluarga di sini,korang tak perlu bimbang sebab kemudahan yang di sediakan memang lengkap,pertama sampai bab parking memang mudah,antara sapa cepat dia dapat yang dekat je la,kalau lambat seberang jalan la parking hehhehe.Tapi jangan bimbang parking memang cukup.

De Rhu Beach Resort juga menyediakan 10 jenis dewan dan bilik mensyuarat yang boleh di gunakan untuk pebagai aktiviti seperti hari keluarga,seminar,kursus,majlis kahwin dan macam-macam lagi.
Untuk aktiviti riadah pula terdapat gym untuk yang minat bersukan,bilik karaoke yang sangat selesa untuk menghabiskan masa bersama keluarga,ruangan santai dengan skrin besar juga di sediakan.Dewan banquet untuk majlis makan malam rasmi juga sangat selesa untuk di gunakan.








Untuk yang meminati aktiviti outdoor pula,ada aktiviti ATV di sediakan,selain itu padang futsal dan gelanggang bola tampar juga di sediakan di tepi pantai,wahhhh best tu buat pertamdingan hari keluarga sambil bersantai tepi pantai.Padang untuk acara sukaneka juga sangat selesa di gunakan.







Kemudahan tempat makan pula hotel ini menyediakan cafe dan restoran dengan hidangan yang di jamin menyelerakan iaitu De Rhu Cafe dan De Rhu Oriental Restaurant (Halal Chinese Restaurat),malah kedai runcit juga di sediakan,jika malam-malam anda memerlukan apa-apa barang boleh tanyakan di kaunter lobi untuk membeli di kedai runcit yang di sediakan.





3. Kolam renang yang luas dan mesra kanak-kanak
Benda pertama kalau pergi bercuti bawa anak-anak pastinya cari kolam dulu kan? anak-anak kecil memang suka la dapt main air dan berendamkan? alaa mak paknya pun suka juga tu,rehatkan diri dengan berenang dan bersantai tepi kolam bersama keluarga.Ya,itulah tarikan di De Rhu Beach Resort ni,kolam yang luas,bersih dan cantik,ada bahagian kanak-kanak legkap dengan permainan gelungsur dan bahagian dewasa.

 Kolam renang di sini juga  terbuka untuk orang awam ,kalau tak menginap di sini pun boleh datang mandi kolam dengan bayaran RM7.00 untuk kanak-kanak dan RM10.00 untuk dewasa,murahkan.






4. Tarikan tempat-tempat menarik di sekeliling.
Selain kemudahan yang di sediakan pihak resort,tarikan tempat-tempat menarik di sekitar resort ini juga menjadi sebab kenapa korang harus menginap di sini,selain akiviti di resort anda boleh melawat tempat-tempat menarik di sekitarnya :


1. Pusat Penerangan dan Santuari Penyu Cherating
2. Pantai Cherating
3. Pusat Rekreasi Air Pantai Balok
4. Natural Batik Village
5. Pelbagai pilihan tempat makan dan jualan makanan tempatan di sepanjang jalan kuantan -kemaman

5.Pakej yang di tawarkan.
De Rhu juga menawarkan pakej-pakej penginapan yang menarik lengkap dengan aktiviti serta makan minum anda di sini,pada Cik Sue pakej yang di tawarkan amat berpatutan tambahan kemudahan yang di sediakan cukup lengkap.kalau nak tengok pakej yang di sediakan boleh klik SINI ye.






 

Amacammmmm?? menarikkan? serius Cik Sue puas hati walau hanya sekejap menginap di sini,ni bukan bodek eh,Insya Allah nak bawa family pula datang sini,bercuti, boleh lajak balik Kelantan terus hehhehe.


Maklumat lanjut:
Website: De Rhu Beach Resort
Facebook: De Rhu Beach Resort, Kuantan
Instagram : De Rhu Beach Resort


LKPP De Rhu Beach Resort
152, Sungai Karang, Beserah
26100 Kuantan
Pahang Darul Makmur, Malaysia.
Tel: +609 5579 000/
Fax: +609 5579 002
e-Mail: drbr@derhu.com.my




meh beli sambal hitam belimbing pahang ngan kita meh 



2 singgah dan taip sket..:

Humaira : Dah 3 Bulan

3:30 PM Sue Izza 4 Comments

Alhamdulillah ,dah 3 bulan usianya,si kecil Humaira.Syukur sangat di kurniakan Allah anak yang sangat menyenangkan ibu dan ayahnya ini.Perkembangan terkininya tak banyak sangat ,pemeriksaan bulanan normal cuma masalah berat badan je tak naik banyak,naik sikit-sikit ,graf pun kat border line.Harap-harap bulan depan naik cantik la ye Humaira,penat ibu kena bebel ngan misi hehehehhe.Setakat ni menyusu normal,maybe genetik kot tak besar,ibu ayahnya pun kecik je hehehe bukan kategori rangka besar.

tengok orang main sukaneka kat family day

Jaga dia tak susah,pampers bersih,perut kenyang tidur cukup,setel! menangis hanya time lapar atau geli pampers dah penuh je,kalau perut kenyang dan ngantuk dia akan layan perasaan sendiri ,lepas tu tertidur sendiri.Tak payah dodoi-dodoi atau tepuk-tepuk kang makin besor mata dia ngeeee.

Dari segi berjalan jauh memang dah lulus ,lepas masuk umur 2 bulan Cik Sue bawa dia balik kampung di Pahang.Sepanjang perjalanan tak banyak ragam,tidur ,nyusu,sengih2 tengok kereta lori bas,dah boring lena balik,good girl senang keje ibu nak oiiii.

posing-posing ngan ibu,sibuk nak tengok keliling

Baru-baru ni ikut KBBA Family Day 2017 di Kuantan,mulanya risau jugak nak join,ramai yang kata Humaira kecik sangat lagi,tapiiiiii ibu nak join jugak hehhehe dan Alhamdulillahhhh sangat-sangat dia baikkk sangat,tak banyak ragam.Perjalanan dari rumah singgah rumah atuknya dan terus ke Kuantan bagi Cik Sue pun agak memenatkan tapi dia tetap ok.Susu,pampers dan tidur ikut jadual so dia siap boleh sengih-sengih dan mood ceria je.

sampai hotel terus kuak lentang,penat nih drive jauh hehehehe
jalan-jalan kat pantai ngan ayah


Habis family day sempat juga berjalan ke pantai,beli ole-ole nak bawak balik,lepak makan sata,mee celup segala dan dia tetap ok,sayangggg la awak. heehehehe...

Sekarang kat rumah pun asalkan semua cukup dia akan ceria sepanjang masa,tapi perangai dia yang Cik Sue perasan tak boleh lambat tukar pampersnya dia penggeli hahahha kalau lambat memang kuatla dia menjerit bukan nangis tau,memang menjerit punya hehehe,pastu sekarang dah pandai merajuk kalau ibu lambat dan main-main bagi susu,mula la membebel sambil nyonyot puting hahahha.Jangan tiru ibu nak oiiiii brehi membebel,nanti orang  nyampah tau.

Dok rumah bila sorang-sorang hobinya membebel dan layan perasaan,dah boring tidur je la.Yang peting susu dan pampers jangan lambat.Cuma pelik sikit Humaira ni jarang menangis sebab sakit maksudnya macam kena cucuk setiap bulan kat klinik tak de la cam budak lain meraung ke kan,dia ekkkk sikit je pastu dah boleh sengih-sengih dah.Kena gigit nyamuk pun dia tak heran,ada sekali nyamuk dah kenyang kat dahi dia Cik sue tepuk dia boleh buat tak tahu je,urmmmm risau pulak dia ni,tak rasa sakit ke? huhuuuu.




Sekarang dah 3 bulan lebih dah pandai melungkup nak meniarap da dah pandai angat kepala tapi dia punya jerit macam apa je.Tengok-tengok haaa macam dalam gambar kat atas ni,dah  lenguh nak terlentang balik tak pandai,jerit-jerit kat ibu suh tolong hehehe apa la awak ni.

Oh Humaira :
Semoga awak lebih sihat dan membesar dengan tidak banyak kerenah,nanti baca coretan ibu ni tau.Jangan mudah mengalah k.jadi orang yang kuat semangat.Ibu ayah sayanggggggg kamu.

4 singgah dan taip sket..: