Resepi Chinese Chili Oil

Dah 2 kali buat Chili Oil ni,semuanya sebab tengok kak Bebe Sunita kat Insta buat,terliur tengok dia makan dengan macam-macam menu,Cik Sue pula memang penggemar sambal dan makanan pedas,apa lagi terus cuba la.

Kena pula resepinya tak susah pun tapi Cik Sue tak jumpa cari minyak bijan so pakai minyak biasa je,yang masa mula-mula buat campur minyak zaitun sikit so rasa tak 100% sama la macam chinese chili oil yang jual kat pasaraya tu ye.

Chili oil ni memang sedap makan dengan sup,wantan stim,maggi,pasta,bubur nasi dam macam-macam lah,ikut selera masing-masing ye.

First time buat Mr D terus tanya beli kat mana? Ehhh mesti la isteri awak buat,bab mencuba haaa ni la orangnya kalau tengah rajin la kalau malas hurmmmm hahahhha..

Cara buatnya senang je boleh pegi ke link insta kak Bebe ni www.instagram.com/bebesunita korang cari #chinesechili #chilioil 

Atau bawah ni Cik Sue pastekan screenshotnya ye (malas nak salin balik heheheh) 


Boleh la kalau korang nak cuba,mesti akan buat stok cam Cik Sue,sapa yang suka pedas la hehheheh...sekarang kat rumah memang ada la stok ni,Mr D pun suka siap request suh buat lagi.


6 comments

  1. buat stock kat rumah bagus ni..kekadang terpaksa masak makanan tak pedas untuk anak²,jadi mak pak pun kena makan makanan yang tak pedas tu,tapi bila ada stock chili oil ni,senang skit..bubuh je bila ² nak

    ReplyDelete
  2. Wah, nampak menarik dan mudah ni.
    Dah la spesis perut memang kena dapat yg pedas2 baru kenyang. Hihihi.

    ReplyDelete
  3. sedapnya, aju pun suka makan letak cili banyak2 lagi pedas lagi menyengat :)

    ReplyDelete
  4. Tak tahan makan pedas..sakit perut...eh...ehehe

    ReplyDelete