Tips elakkan gastrik dan pedih perut di bulan puasa.

Salam 5 Ramadhan semua,macam mana puasa korang? Dah ada yang terbabas ke hehehhe,Alhamdulillah puasa tahun ni sekali lagi Cik Sue memilih susu Lazz Susu Kambing sebagai minuman wajib bersahur.Lepas bersalinkan Humaira Cik Sue dah mula ambil susu ni sebab sebagai booster susu badan,terus la amalkan sepanjang puasa,dan Alhamdulillah serasi sangat.Kalau nak tahu Cik Sue ni ada masalah gastrik dan pernah sampai masuk hospital,selalu kalau puasa pukul 11 12 tengahari dah pedih memulas-mulas perut,tahap guling-guling tak boleh buat apa dah tu.


Kenapa Gastrik dan Pedih Perut di Bulan Puasa? 

Kenapa selalu kita dengar ramai yang gastrik dan pedih perut terutamanya di bulan puasa ni? Bagi Cik Sue senang je sebenarnya,cara pemakanan tu yang memainkan peranan dan kena tengok apa yang kita makan tu sebenarnya.Banyak tips dan senarai yang kita boleh ikut kalau tak mahu gastrik atau pedih perut di buan puasa ni.Meh Cik Sue kongsikan :

Elakkan :

-Makanan bergoreng
-Makanan dalam tin-asid yang tinggi.
-Minuman bergas.
-Makanan yang mempunyai asid tinggi seperti limau dan oren.
-Merokok.
-Minuman tinggi kafein seperti teh dan kopi (Cik Sue penggemar kopi dulu selalu pedih perut sebab suka minum kopi waktu sahur,sekarang ganti dengan Lazz Susu Kambing Choco,besttttt)
-Tidur sebaik sahaja lepas sahur dan berbuka (sebab tu kena solat dan terawih hehehehe)
-Berbuka dengan kuantiti makanan yang banyak.

Amalkan :

-Berbuka dengan sederhana, dan jarakkan pengambilan makanan contihnya bebruka dengan kurma dan air dulu,solat maghrib dan baru makan makanan berat,lepas terawih pulak boleh ambil buah-buahan.
-Segerakan berbuka dan lewatkan bersahur
-Makan makanan yang di panggang dan rebus lebih elok.
-Minum air kosong sekurangnya 2.5 liter sepanjang malam.
-Minum susu dan air buah yang tidak berasid semasa sahur  seperti pisang.
-Banyakkan makan makanan karbohidrat kompleks seperti  beras perang,kekacang badam dan oat.

Haaaaa banyak tips dan petua yang boleh di ikutkan,Cik Sue ni penggemar kopi,dulu-dulu sebelum ada anak suka bersahur minum kopi,pastu minum pula 3 in1 tu haaa pedih perut guling-guling di buatnya,tambahan dulu kerja,memang masalah la kat pejabat.Alhamdulillah sekarang sahur memang tak cari kopi dah sebab ada Lazz Choco hheheeh,nak juga yang berperisa sebab Cik Sue tak tertelan susu original hehehe.

Lazz Delivery 

Satu benda yang Cik Sue suka dan tarikan nak amalkan Lazz Susu Kambing ni sebab cara dapatkannya senang,tak payah nak gi kedai atau keluar rumah,start kereta bagai.Order je di www.lazzdelivery.com .Siap hantar sampai pintu rumah di waktu yang kita ada di rumah,boleh deal siap-siap dengan agen tu nak hantar pukul berapa.Bayar masa dapat susu tu,senangkan? Buat apa susah-susah kalau ada cara mudah? hehehehe.


Sebelum start bulan puasa baru ni Cik Sue restock susu ni,Cik Sue pilih Lazz Choco dan Lazz Kurma.Yang kurma tu Cik Sue ambil yang sachet senang nak bekalkan kat Mr D bila dia kena kerja danbersahur kat site,maklumlah bulan puasa pun kena jaga projek tak kira masa,senang bagi je bekal dan sachet susu ni,nak bancuh pun senang kat pejabat.


Alhamdulillah,sekarang sahur memang wajib Cik Sue dan Mr D ambil susu Lazz ni,bukan sahaja elakkan gastrik dan pedih perut malah rasa lebih lama kenyang dan cergas buat kerja seharian,tak rasa perut kosong atau masuk angin.Cik Sue siap boleh vakum dan kemas satu rumah lagi hehhee...

budak nyebok excited dengan gambar omar hana tu hahhaha..

Semalam kebetulan adik bongsu datang berbuka dan bersahur kat rumah Cik Sue dia pun mengadu sakit perut pedih bila tengahari dan dia lagi teruk gastrik dari Cik Sue,jadi waktu sahur tu Cik Sue bancuh sejag kecil terus susu Lazz Choco untuk kami bertiga,Alhamdulilllahhhh siap boleh gi shopping dah tengaharinya hahahhaha.Terus bagi dia beberapa sachet bekal tuk dia balik asrama,dan dia pun nak order dengan delivery tu nanti.


Kalau korang nak cuba boleh klik link lazz delivery kat bawah ,isi borang dan agen akan hubungi korang ye,mudah sangat,tunggu je kat rumah.Sekotak RM45 sahaja dan ada banyak pilihan pakej yang jimat tau : 

Delivery : www,lazzdelivery.com

Senarai Nama Ejen : Agen & Pengedar

Website : LAZZ Susu Kambing

Facebook : LAZZ Susu Kambing

Instagram : @lazzsusukambinghq

2 comments

  1. sama macam lisa la.. ada gastrik juga... tapi masih berjaga2..

    ReplyDelete
  2. saya pun suka susu kurma. memang sedap ja perut ni, takda gastrik ^_^

    ReplyDelete