Cara Memilih Minyak Zaitun Berkualiti seperti Minyak Zaitun Al Ard

Hai korang,

Korang yang suka memasak tu selalu tak gunakan minyak zaitun atau olive oil di dapur? Cik Sue sejak-sejak amalkan makanan Sunnah macam kurma,habbatus sauda dan macam-macam lagi,minyak zaitun menjadi salah satu yang wajib ada la kat dapur,terutama bila buat salad dan masak pasta.Setiap kali beli barang dapur Cik Sue akan pastikan ada stock minyak zaitun kat dapur,banyak kegunaannya ,dan minyak zaitun ni ada jenis-jenisnya tau,tak semua boleh buat masak dan tak semua boleh buat salad dan pencicah,kena ikut jenis dan kegunaannya. 


Jom kita tengok apa jenis minyak zaitun yang ada dan kegunaannya:

JENIS DAN KEGUNAAN MINYAK ZAITUN


EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

Kenapa namanya Extra Virgin Olive Oil? Sebab ia dihasilkan melalui proses perahan ‘Cold Press’ yang pertama. Ia tidak mengalami proses pemanasan dan tidak ada campuran sebarang bahan kimia.
-kadar asid 0.5%-0.8%
-tinggi oksida dan banyak nutrien/khasiat vitamin dan mineral
-warna kehijaun/rasa agak pahit/bau agak kuat
Tidak di galakkan untuk guna dalam memasak.
Extra Virgin Olive Oil – ‘smoke point’ : 160 darjah celcius. Sebab khasiatnya akan terjejas jika ada pemanasan melebihi ‘smoke point’ malah boleh menyebabkan(redikal bebas/lebihan lemak dalam darah/kolestrol/hipertrigliseidemia
-sesuai dicampur dalam sos dressing salad/pasta/pengganti kepada butter sapu kat roti dan sebagainya
-atau dicampur dalam makanan yang dah siap dimasak.


VIRGIN OLIVE OIL


-minyak zaitun yang dihasilkan daripada proses perahan kedua
-masih asli cuma kadar asid 1- 4%
-warna kuning kehijauan
tidak digalakkan untuk memasak
– Virgin Olive Oil – ‘smoke point’: 199 darjah celcius. Sebab khasiatnya akan terjejas jika melebihi ‘smoke point’ malah boleh menyebabkan redikal bebas/lebihan lemak dalam darah/kolestrol/hipertrigliseidemia
-sesuai dicampur dalam sos dressing salad/pasta/pengganti kepada butter sapu kat roti dan sebagainya


PURE OLIVE dan EXTRA LIGHT/LIGHT OLIVE OIL

Dua jenis di atas melalui proses yang sama cuma komposisinya campuran je berbeza.
-campuran refined olive oil dan virgin olive oil
-terlibat dengan beberapa proses penyulingan/penapisan
Refined olive oil adalah minyak zaitun yang sudah diproses dengan menambah bahan kimia untuk menambahbaik kualiti dan nutrien. Bahan kimia akan menutralkan rasanya yang kuat dan menurunkan kadar asid yang tinggi.Kemudian ditambah sedikit virgin olive oil untuk kembalikan rasa olive oil yang hilang akibat penambahan bahan kimia tadi.
-kadar asid melebihi 4%, warna kekuningan/kuning pucat
BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENUMIS/MENGGORENG/MEMANGGANG tapi suhu kena kawal
Extra/Light Olive Oil – ‘smoke point’ 237-242 darjah celcius. Jika suhu terlalu tinggi akan mencapai ‘smoke point’ dan akan mengurangkan/merosakkan kualiti/nutrien.

OLIVE POMACE OIL

-gred minyak zaitun paling rendah
-sisa proses pengekstrakan Pure Olive Oil
-telah melalui beberapa proses penapisan
-dicampur dengan pelbagai variasi virgin olive oil untuk memberi rasa minyak zaitun
BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MEMASAK/MENGGORENG/MEMANGGANG tapi suhu kena kawal
Olive Pomace Oil – ‘smoke point’ 238 darjah celcius jika suhu terlalu tinggi akan mencapai ‘smoke point’ dan akan mengurangkan/merosakkan kualiti/vitamin. Sama kategori dengan minyak jagung/canola/minyak sayuran/dan seeds oil lain yang diproses .


CARA MEMILIH MINYAK ZAITUN YANG BERKUALITI


Nak beli minyak zaitun ni bukan boleh beli sembarangan tau sebab dah banyak tiruan kat pasaran,korang kena tengok yang betul-betul original tau,nak tahu yang berkualiti dan tulen? Jom tengok panduannya ye :

1. Botol kaca dan berwarna gelap

Kandungan bahan kimia di dalam plastik akan bertindak balas dan bercampur dengan minyak zaitun. Cahaya matahari atau UV akan menembusi botol berwarna cerah sekaligus mengurangkan khasiat minyak zaitun disebabkan proses oksidasi.

2. Proses pembotolan yang betul.

Pastikan anda memilih minyak zaitun yang melalui proses pembotolan moden kerana proses yang betul akan membantu mengekalkan khasiat minyak zaitun sehingga 2 tahun.

3. Pensijilan dan perakuan.


Sijil organik, sijil Iso, produk dari pengeluar asal, minyak zaitun dara (extra virgin), standard premium atau ultra premium, penerima anugerah antarabangsa dan tentu sekali jenama antarabangsa.

4. Faktor teknik perahan

Faktor utama dalam memilih minyak zaitun, anda juga harus memikirkan tentang teknik perahan yang di gunakan.
Antara teknik perahan minyak zaitun yang popular ialah 'cold pressed', musim seperti 'early harvest'.

5. Pilih minyak keluaran PALESTIN kerana lebih berkualiti.

Pokok zaitun tertua di dunia di katakan berada di Palestin. Ia berusia beribu ribu tahun.
Ia antara sebab penting mengapa sesetengah minyak zaitun dari Palestin berbeza harga atas usia pokok zaitun tersebut.



Jadiiiii sekarang ni Cik Sue dah pasti cara nak pilih minyak zaitun berkualiti dan Cik Sue pilih minyak zaitun Al Ard dari Palestin yang di edarkan oleh https://www.alamiliving.my/ .Korang boleh ke laman web tu untuk tengok banyak lagi produk mereka dari timur tengah ,bukan sahaja ada minyak zaitun tau.

Apa kelebihan minyak zaitun Al Ard dari Palestin ini ?


1. Minyak Zaitun Terbaik Awal Musim atau "EARLY HARVEST" (Stock Terhad).

2. Minyak Zaitun Extra Virgin dari Perahan Pertama & Cold Pressed.

3. Dari pilihan Buah Zaitun Terbaik & diproses pada hari yang sama.

4. Kandungan Acidity rendah kurang dari 0.5%

5. Minyak dari Pokok Zaitun jenis Nabali, Roomy dan Souri.

6. Diiktiraf Halal, Organik EU dan JAS serta pengiktirafan Fairtrade.

7. Hasil dari Ladang Zaitun di kawasan tanah tinggi sekitar Nablus, Tebing Barat Palestine.

8. Buah Zaitun dari pokok Tua berusia sehingga 500 tahun hasil tanaman petani Palestine menghasilkan Minyak dengan Kandungan Khasiat Antioksidan yang lebih tinggi.

9. Minyak Zaitun diproses dan dibotolkan mengikut Standard & Piawaian International Olive Oil Council.


Cik Sue syorkan korang beli minyak zaitun jenama ni,memang terbaik,rasa pun sedap ,Cik Sue dah guna dalam masakan dan semalam sempat masak Pasta Aglio Olio guna minyak zaitun ni,licin gak sekuali makan berdua ngan Mr D hehehehe,lebih sedap dan tak muak dannnn kalau korang nak tahu minyak zaitun ni jugak boleh cantikkan tekanan darah dalam badan dan banyak lagi khasiat lain untuk tubuh kita. Nak resepi tak? Eh nak buh juga tak kira hehhehe…. 



Resepi Pasta Aglio Olio Al Ard

Bahan:

400gm pasta spageti rebus hingga agak lembut atau al dante (8 minit)

2 sudu Premium Palestinian Za’atar Blend (Thyme)

2 sudu chili flakes (nak pedas boleh tambah)

Setengah cawan minyak zaitun Al Ard

5 ulas bawang putih cincang halus

Setengah biji bawang Holland potong dadu

Sayur pilihan (Cik Sue ada brokoli,dan tomato sahaja jadi masukkan tu je la)

Lauk pauk pilihan (Cik Sue masukkan udang dan sotong baki yang tinggal dalam peti,kalau nak tukar dengan ayam atau sosej pun boleh)

Garam

Cara :

-Panaskan minyak zaitun dalam kuali leper dengan api kecil,masukkan bawang putih bawang Holland ,masukkan garam dan sayur serta lauk.

-masukkan pasta,tak perlu tos,masukkan terus dari periuk rebusan ke kuali dengan penyepit.

-gaul sebati dan rasa,dan ngam boleh hidang,yummyyyy.




Untuk maklumat lanjut korang nak tengok produk Al Ard ni boleh klik link mereka ye :


FB https://web.facebook.com/alardmalaysiaHQ

WEB https://www.alamiliving.my/

INSTA https://www.instagram.com/alardmalaysia 

5 comments

  1. bgus minyak zaitun ni..bnyk khasiat

    ReplyDelete
  2. ehh ! bagus ni ,, harap senang lah dapat kat pasaran luar sana

    ReplyDelete
  3. Minyak zaitun memang bagus, boleh diambil secara raw juga, cuma mampu telan atau tidak je..dan kalau masak memang bagus guna minyak zaitun, apapun tanya poket juga hehehe

    ReplyDelete
  4. selalu juga guna minyak zaitun dalam masakan..

    ReplyDelete
  5. Selalu jumpa kat pasaraya botol kaca boleh nampak minyak tu tak ok lah ye sis?

    ReplyDelete