Logo KBBA

Jom ke Farm in The City : Bawa anak kenal binatang

Awal-awal pkp mula beransur di tamatkan memang dah plan ngan Mr D nak bawa Humaira ke zoo,memandangkan dia dah besar dah sekolah banyak belajar tentang haiwan tapi sebab Covid dan PKP ,asyik tengok gambar  kat buku dan dokumentari kat tv je la,tak de pengalaman pegang,sentuh dan berinteraksi dengan binatang hidup.

Mulanya plan nak pergi Zoo Negara tapi memikirkan Cik Sue sakit lutut tak boleh nak banyak berjalan jauh kami pilih tempat yang lebih kecil ,asalkan Humaira boleh belajar tentang binatang ok la,jadi kami ke Farm In The City di Seri Kembangan.Dah beberapa kali Cik Sue datang sini,memang selesa,lagipun tempatnya redup tu yang suka teduhhh je hehhhe tak la panas sangat bawa anak-anak lagipun dekat je dengan rumah.boleh baca di SINI dan SINI ye pengalaman sebelum ni.

Awalnya nak suruh Mr D ambil cuti hari bekerja sebab Cik Sue tak suka pergi tempat macam ni hari minggu sebab tahu akan ramai orang ,tak suka sesak,kena pula musim Covid ni memang nak elakkan,tapiiii Mr D tak dapat cuti pula,mujur ada adik bongsu off day shift kerja dia,ajak la dia ikut,bukan apa Cik Sue tak mampu la nak handle Humaira sambil tolak stroller Haziq lagi,huru-hara nanti.

Nak datang sini lebih baik datang awal,diorang buka jam 10 pagi,terus masuk jadi tak panas sangat lagi dan nanti habis ronda dan main binatang ngam dah waktu lunch tengahari,sedang elok la.

Berapa harga tiket?

Ha dari segi harga tiket pulak,sekarang ada promo tuk saru keluarga ibu,ayah dan 2 anak dengan harga RM132 di sertakan dengan gift serta baucer menarik.Kalau harga sorang-sorang pun boleh,tiket boleh beli dan bayar di kaunter masuk.



Kenapa Cik Sue dan keluarga suka datang Farm In The City?

Cik Sue suka datang sini sebab berkonsepkan haiwan peliharaan,jadi boleh masuk dekat dengan haiwan tersebut,anak-anak boleh pegang,sentuh dan bagi makan,jadi mereka akan lebih belajar dan teruja untuk dekat dengan binatang,tapi jangan risau ada pengawasan ketat dari staf mereka,dan staf mereka sangat membantu,beri penerangan serta tunjuk ajar.






Selain itu,kawasan bersih dan terjaga ,lengkap dengan tandas,tempat basuh tangan di segenap ruang,waktu begini dengan penularan Covid memang perlu la basuh tangan sentiasa,tambah lagi kanak-kanak lepas bagi makan binatang boleh terus cuci tidaklah jadi gatal atau kotor di tangan di sapu ke tempat lain.Bagus juga sebab mereka menjaga SOP dengan ketat,topeng muka,sanitizer dan peringatan penjagaan jarak memang Cik Sue puji tip top.






Tengoklah terujanya Humaira bila boleh gosok kambing hahahha,ye la dok bandar mana nak jumpa haiwan peliharaan macam ni,balik rumah atuk pun atuk dah tak pelihara kambingmacam dulu,paling-paling pun ayam dengan kucing je la heheheh cuma sekarang balik kampung boleh tengok kunjungan puak monyet la hahhaha.




Kawasan Farm In The City ni pun bagus,parking luas dan selesa,kawasan dalamnya macam masuk ke kebun di kamung,redup ada checkpoint cantik-camtik untuk bergambar.Kandang-kandang binatang semua bersih dan terurus,binatang yang ada pun semua bersih,sihat.











Banyak aktiviti boleh buat kat sini dengan anak-anak,mereka boleh bagi makan,pegang dan bermain dengan binatang dengan jarak dekat,penerangan tentang habitat serta ciri-ciri haiwan tersebut.Haiwan pun ada pelbagai bukan dari negara kita sahaja,koleksi haiwan dari seluruh dunia ada,contohnya Llama.














Puas hati datang bawa Humaira kali ni ,dia dah besar dah faham bila di terangkan,punya teruja dia sampai balik 3 4 hari dok bercerita lagi pengalaman dia,kita ibubapa yang seronok mendengar.Banyak yang dia belajar,bila dah buka sekolah,cikgu ajar tentang binatang dia dah tahu terus dia jadi bersemangat nak belajar.

Cik Sue rekemen sangat korang bawa anak-anak datang sini ,memang terbaik.

Waktu Operasi

Isnin - 10.00am hingga 6.00pm
Selasa - TUTUP kecuali cuti sekolah dan cuti am
Rabu - Jumaat - 10.00am hingga 6.00pm
Sabtu & Ahad - 9.30am hingga 6.00pm
Cuti Sekolah & Cuti Am - 9.30am hingga 6.00pm

Untuk maklumat lanjut boleh ke :

Farm In The City
Jalan Prima Tropika Barat,
Bandar Putra Permai,
43300 Sri Kembangan,
Selangor.
Tel : 03 – 8941 2099/3099
Facebook : Farm In The City
Instagram : @FarmInTheCityMalaysia

10 comments

  1. Tempat yang menarik untuk dilawati terutama untuk kanan2

    ReplyDelete
  2. best tempat ni, tak dapat nak join hari tu, disebabkan urusan pindah rumah, moga ada peluang ke sana lagi lepas ni

    ReplyDelete
  3. lama betul dah x pergi ke sini. rindu

    ReplyDelete
  4. golongan kanak-kanak paling gembira berada di tempat di begini

    ReplyDelete
  5. Seronok pi sini sbb leh dekat dgn binatang2 kat situ. Siap leh bagi makan 🤗

    ReplyDelete
  6. Best wooo dating kat Farm in the City. Hehehe!

    ReplyDelete
  7. Mencari rumah mampu milik rumah mampu milik penang ? jom baca lebih lanjut.

    ReplyDelete
  8. Checkout more information about etiqa home insurance and tuntutan insurans on website ETIQA. Rancang belanja anda dengan insurans untuk menjamin masa depan.

    ReplyDelete
  9. Tempat baik untuk luangkan masa dengan anak-anak. Llama pun ada ye kat sana?

    ReplyDelete