Buang Skin Tag di Klinik Doktor Bazilah

Hai korang,pernah dengar tentang skintag atau kutil di permukaan kulit? Cik Sue tak pernah mengalami tapi ada orang terdekat dan keluarga pernah mengalaminya.Apa itu skin tag ?

“skin tag atau yang disebut dengan acrochordon adalah daging yang tumbuh di permukaan  kulit, memiliki ukuran kecil dan menyerupai kutil.  Mereka bisa saja memiliki warna yang sama dengan kulit di sekitarnya atau memiliki warna yang lebih gelap”

Perkara yang perlu anda tahu tentang skin tag :

Skin tag adalah ebihan kulit yang tergantung pada permukaan kulit dan tidak berbahaya.Ia tak sakit pun selalunya ,tapi kalau kat bahagian yang selalu bergesek macam bawah ketiak ke pelipat ke aka nada rasa kurang selesa la,jadi orang akan cari jalan tuk buang,lebih-lebih lagi kalau kat bahagian wajah,menjejaskan kecantikan la kan.

 

Skin tag  juga boleh terjadi apabila kita semakin berusia tidak kira lelaki atau wanita ye. Skin tag ini boleh berwarna sama dengan kulit atau lebih gelap dari warna kulit dan mempunyai saiz kecil dari 1mm-5cm. Kebiasaanya skin tag terjadi pada bahagian lipatan kulit seperti leher, ketiak, dan celah paha.


Skin tag juga  lebih cenderung terbentuk dengan lebih banyak pada mereka yang obes atau mempunyai kencing manis.


Macam mana skin tag boleh terjadi?

Penyebab utama bagaimana skin tag ini terjadi pada kulit belum dapat di ketahui lagi tapi ada beberapa factor yang menjadi sebab munculnya skin tag di kulit :

1   Irritasi atau kerosakan pada  kulit yang terjadi akibat geseran (antara lipatan badan)

2. Ketidakstabilan ormon (growth factor) yang tinggi - terutamanya waktu mengandung dan penyakit gigantism.

     Jangkitan HPV

Insulin resistance.

Bagaimana nak hilangkan atau buang skin tag?

Seingat Cik Sue kalau dulu-dulu orang-orang tua gunakan getah pokok kemboja kalau tak silap untuk buang atau tanggalkan skin tag atau orang panggil kutil pada bahagian badan,malah ada juga yang gunakan benang yang akan mengakibatkan pendarahan dan ini bahaya ye,risau jangkitan kuman.Sekarang dunia perubatan dan kosmetik sudah moden,banya cara yang lebih bersih dan canggih untuk membuang skin tag di kulit kita,jangan pandai-pandai buat sendiri ye,kena jangkitan kuman atau pendarahan tak berhenti bahaya pula.


Buang skin tag di Klinik Doktor Bazilah

Ha kat sini Cik Sue nak sharekan untk korang yang ada skin tag boleh menghilangkannya atau membuangnya di klinik aesthetic iaitu Klinik Dokor Bazilah yang mempunyai cawangan di Bandar Baru Bangi ,Kuala Lumpur dan Shah Alam.Di sini korang tak perlu risau doctor-doktor semua adalah pakar yang bertauliah tentang kulit.Malah mereka boleh membuat minor surgery untuk masalah kulit serta di perakui oleh KKM.


Di klinik di korang akan di beri khidmat nasihat dan penerangan rawatan yang sesuai dengan eadaan skin tag andar samada besar,kecil atau bagaimana yang sesuai,antara rawatan yang di sediakan adalah :

1.     cryotherapy dgn liquid nitrogen.

2.     radiotherapy

3.     laser removal



Rawatan dari klinik ni dah berjaya mencantikkan dan membuang skin tag pada ramai pesakit yang datang dan perkhidmatan doctor di sini pun puas hati.Korang boleh pilih je klinik aesthetic Shah Alam,klinik aesthetic Bangi atau klinik aesthetic Kuala Lumpur di bawah klinik Doktor Bazilah ye.

 

Kalau ada saudara-mara atau keluarga dan rakan-rakan yang ada masalah ni dan nak buangnya korang boleh cadanyakan ye.Untuk sebarang pertanyaan, nak dapatkan khidmat nasihat atau temujanji untuk rawatan, korang boleh hubungi Klinik Dr Bazilah seperti berikut :-


 WhatsApp : wasap.my/60196571563

 Temujanji : http://temujanjidrbazilah.wasap.my

Telefon : 03-89229681 (Bandar Baru Bangi) / 03-50357359 (Shah Alam) / 013-8177005 (Kuala Lumpur) 

Website : www.klinikdrbazilah.com

 Facebook : www.facebook.com/klinikdrbazilah 

Instagram : www.instagram.com/klinikdrbazilah



Post a Comment

1 Comments

  1. skin tag ni nak cepat boleh buat laser je. Bags klinik ni

    ReplyDelete